IBC Legal is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

08:00 09:00 (60 mins)

Networking Events

Breakfast in the dining hall

09:00 09:15 (15 mins)

Main agenda

Chair’s opening remarks

  • Rosemary Jay - Senior Consultant Attorney, Hunton & Williams

09:10 10:00 (50 mins)

Main agenda

Overview of GDPR core challenges with particular focus on Accountability

  • Rosemary Jay - Senior Consultant Attorney, Hunton & Williams

10:00 10:45 (45 mins)

Main agenda

Controllers, processors and international - the law

  • Controllers and processors: who they are and what they must do
  • Restrictions on international transfers
  • Approved destinations, US Safe Harbor, model contracts, and binding corporate rules
  • Christopher Millard - Professor of Privacy and Information Law & Senior Counsel, Queen Mary University of London & Bristows
  • Mark Watts - Partner, Bristows

10:45 11:15 (30 mins)

Breaks

Morning Refreshment Break

11:15 12:15 (60 mins)

Main agenda

Transfers under the GDPR

  • How international transfers requirements will change under the GDPR, including the new "onward transfers" restriction, and recognition of BCRs
  • Impact on existing transfer mechanisms such as the EU-US Privacy Shield and model clauses
  • New transfer mechanisms available under the GDPR, including codes/certifications
  • Brexit, Schrems and other challenges relating to international transfers
  • Kuan Hon - Director, Privacy & Information, Fieldfisher

12:00 12:30 (30 mins)

Main agenda

Investigatory Powers Act

  • Scope of the Act
  • Implication for legal counsel
  • The required due diligence to protect privacy
  • Graham Smith - Partner, Bird & Bird

12:30 13:30 (60 mins)

Breaks

Lunch

13:30 14:15 (45 mins)

Main agenda

ePrivacy - the proposed ePrivacy Regulation

  • Extension to "over the top" (OTT) service providers and ancillary communications, M2M communications
  • Conditions for processing content data and metadata
  • Extension of "cookie law" rules, and application of the GDPR’s tighter consent requirements
  • New obligations on providers of software permitting electronic communications - browsers, mobile apps, IoT etc
  • Obligations on service providers to notify certain security risks
  • Direct marketing regime
  • Fines and DPA supervision
  • Impact of Brexit, and other challenges
  • Kuan Hon - Director, Privacy & Information, Fieldfisher

14:15 15:15 (60 mins)

Main agenda

Cybersecurity and breach under the GDPR

  • Nathalie Moreno - Partner, Lewis Silkin

15:15 15:45 (30 mins)

Breaks

Afternoon Refreshment Break

15:45 16:35 (50 mins)

Main agenda

Enforcement under the GDPR

  • The ICO’s toolkit: an overview of how the ICO enforce under the Act
  • Civil monetary penalties: the law and procedure
  • The stats on find numbers and average levels
  • Undertakings
  • Audits
  • Liaison with other regulators
  • Hazel Grant - Partner, Fieldfisher
  • Georgina Lawrence - Associae, Fieldfisher

16:35 17:00 (25 mins)

Main agenda

Q&A panel session

Questions on today's presentations.

  • Kuan Hon - Director, Privacy & Information, Fieldfisher

17:00 17:10 (10 mins)

Main agenda

Chair’s closing remarks and end of day 4

  • Rosemary Jay - Senior Consultant Attorney, Hunton & Williams

18:00 19:30 (90 mins)

Networking Events

Punting on the River Cam

19:30 21:00 (90 mins)

Networking Events

BBQ (Weather Permitting)