IBC Legal is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
09:45 - 10:20 35 mins
Registration and Morning Coffee
10:20 - 10:40 20 mins
Info
Welcome from the Chair
  • Euan Burrows - Partner, Ashurst LLP
  • Introductions from the delegates
  • Objectives for the Summer School
10:40 - 12:00 80 mins
Info
Main Conference
Introduction to EU Competition Law
  • André Pretorius - Partner, Herbert Smith Freehills LLP
  • Objectives of EU competition law
  • Article 101 of the EU Treaty
    • Cartels
    • Other anti-competitive agreements (horizontal and vertical)
  • Article 102 of the EU Treaty:
    • Market definition
    • Dominant positions and abuse
  • Private enforcement
  • EU merger control
  • State aid
  • Enforcement agencies
  • Brexit and competition law
12:00 - 12:50 50 mins
Info
Main Conference
Hard Core Cartels: Principles and Practical Examples
  • Hein Hobbelen - Partner, Bird & Bird
  • Hard core cartels: introduction and key principles
  • Consequences of cartel infringements including fines
  • An overview of key recent EU cartel cases (including a leniency update)
12:50 - 13:50 60 mins
Lunch
13:50 - 14:50 60 mins
Info
Main Conference
Key Economic Considerations in Article 101 Cases
  • Robin Noble - Partner, Oxera
  • Vertical and horizontal agreements; and information exchange
  • Hard-core cartels: economic effects, and damages
  • Best practice in the use of economic reports
14:50 - 15:50 60 mins
Info
Main Conference
Horizontal Agreements: Dealing with your Competitors
  • Melissa Van Schoorisse - Senior Associate, Covington & Burling LLP
  • Introduction to horizontal agreements, what they are and why they are a concern
  • Legal and illegal agreements: how to ensure that you fall on the right side of the line
  • Block exemptions to horizontal agreements
15:50 - 16:10 20 mins
Afternoon Coffee Break
16:10 - 17:00 50 mins
Info
Main Conference
Article 101 Practical Approaches: In-House Counsel Perspectives
  • Daniela Esposito - Competition Legal Counsel, Telefónica UK (O2)
  • Fabrizio Di Benedetto - Antitrust and State Aid Adviser, Intesa Sanpaolo
  • Article 101: common challenges for in-house counsel
  • Compliance best practice
  • Dealing with cartels and information exchanges
  • Horizontal agreements in practice
  • Dawn raids
17:00 - 17:30 30 mins
Info
Main Conference
Final Q & A
  • Melissa Van Schoorisse - Senior Associate, Covington & Burling LLP
  • Euan Burrows - Partner, Ashurst LLP
  • Robin Noble - Partner, Oxera
  • André Pretorius - Partner, Herbert Smith Freehills LLP

Bring any questions or issues that have arisen, either over the course of the day, or more broadly in your work to our expert panel of speakers.

17:30 - 17:35 5 mins
Chair's Closing Remarks and Close of Day One
18:00 - 19:00 60 mins
Networking Activities
College Bar Opens (cash only bar)
19:00 - 20:30 90 mins
Networking Activities
Dinner
20:30 - 21:30 60 mins
Networking Activities
Quiz Night
09:45 - 10:20

Registration and Morning Coffee

More
10:20 - 10:40
Info

Welcome from the Chair

  • Introductions from the delegates
  • Objectives for the Summer School
  • Euan Burrows - Partner, Ashurst LLP
More
Showing of Streams
12:50 - 13:50

Lunch

More
Showing of Streams
15:50 - 16:10

Afternoon Coffee Break

More
Showing of Streams
17:30 - 17:35
Chair's Closing Remarks and Close of Day One

Chair's Closing Remarks and Close of Day One

More
Showing of Streams