IBC Legal is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa

08:00 09:00 (60 mins)

Networking Events

Breakfast in the dining hall

09:00 09:10 (10 mins)

Main agenda

Chair's Opening Remarks

  • Sally Shorthose - Partner, Bird & Bird

09:10 10:00 (50 mins)

Main agenda

The UPC and Cross-Border Patent Strategy

  • The current state of play on cross-border injunctions and “torpedoes”
  • The pros and cons of a jurisdictional approach vs a universal approach
  • Community regulation on service and jurisdiction
  • Benefits of patents opted-in to the UPC
  • Q&A
  • Markus Gampp - Partner - Head of Patents (Germany), DLA Piper

10:00 11:30 (90 mins)

Main agenda

Freedom To Operate: What are the Risks to Infringement

The panel will review and discuss a scenario in the context of freedom to operate. Each panel member will give a short presentation after which a discussion will follow, plus an opportunity for questions from the delegates. Rowan Freeland will discuss the UK/European perspective, while Ken Adamo will explore the US differences.

  • Ken Adamo - Partner, Kirkland & Ellis
  • Rowan Freeland - Partner - Head of IP, Simmons & Simmons
  • Claudia Milbradt - Partner, Clifford Chance

11:30 11:50 (20 mins)

Breaks

Morning Refreshment Break

11:50 12:50 (60 mins)

Main agenda

EPO Drafting & Defence Techniques

  • Kristina Cornish - Partner, Kilburn & Strode

12:50 13:50 (60 mins)

Breaks

Lunch

13:50 15:20 (90 mins)

Main agenda

Patent Validity in Europe and the USA

The panel will review and discuss the law on obviousness, novelty, sufficiency and breadth of claims.

Europe

  • Obviousness and approaches by the courts
  • Novelty v. obviousness
  • Presumption of validity and evidentiary burden to prove validity
  • Validity and infringements/injunctions

USA

  • Recent developments in American law concerning validity
  • Validity challenges to business method patents
  • Novelty and inevitable result
  • Claim construction/inequitable conduct
  • Ken Adamo - Partner, Kirkland & Ellis
  • Rowan Freeland - Partner - Head of IP, Simmons & Simmons
  • Claudia Milbradt - Partner, Clifford Chance

15:20 15:45 (25 mins)

Breaks

Afternoon Refreshment Break

15:45 17:15 (90 mins)

Option 1

OPTION 1: Computer Implemented Inventions Masterclass - Patents and Alternative Protections

  • Peter Sadler - Partner, Reddie & Grose LLP
  • Alexander Carter-Silk - Partner & Head of European Intellectual Property, Brown Rudnick

15:45 17:15 (90 mins)

Option 2

OPTION 2: Focus on Pharma and Biotech patenting and additional protection systems

  • Patents – specific issues
    • Product by process
    • New chemical entities
    • Formulations
    • Methods of treatment
    • Medical use
    • Biotechnological inventions
  • Supplementary Protection Certificates and data and market exclusivity
  • Generic and Biosimilar products
  • Sally Shorthose - Partner, Bird & Bird
  • Eleanor Root - Senior Associate, Bird & Bird

17:15 17:25 (10 mins)

Main agenda

Chair's Closing Remarks and End of Day Two

  • Sally Shorthose - Partner, Bird & Bird

19:30 20:15 (45 mins)

Networking Events

Champagne Reception

20:15 21:15 (60 mins)

Networking Events

Gala Dinner (FORMAL ATTIRE)