IBC Legal is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Apr 10
Show Filter
08:30 - 09:00 30 mins
Registration & Refreshments
09:00 - 09:10 10 mins
Main Conference
Chair’s Welcome and Introduction
  • Martin André Dittmer - Partner, Gorrissen Federspiel
09:10 - 09:50 40 mins
Main Conference
European Commission’s Current Priorities in the Shipping Sector
  • Henrik Morch - Director Transport, Post and Other Services, DG Comp, European Commission
09:50 - 10:40 50 mins
Info
Main Conference
Brexit: Implications for the Shipping Sector and Competition Law
  • Richard Ballantyne - Chief Executive, British Ports Association
  • Martin Dorsman - Secretary General, European Community Shipowners' Association (ECSA)
  • Katrina Ross - Policy Manager, UK Chamber of Shipping
  • Moderator: Fergus Randolph QC, Brick Court Chambers
  • Pauline Bastidon - Head of European Policy & Brexit, Freight Transport Association
  • Practical implications for the shipping sector: what will happen when you sail into the UK?
  • Likely impact on the pattern of trade
  • Implications for competition law including mergers, state aid and follow on damages
  • How will the CMA deal with shipping?
10:40 - 11:00 20 mins
Morning Coffee Morning
11:00 - 11:50 50 mins
Info
Main Conference
Consortium Block Exemption and Other Issues in Consortia and Alliances
  • Matthew Levitt - Partner, Baker Botts LLP
  • Lamia Kerdjoudj-Belkaid - Secretary General, Federation of European Private Port Companies and Terminals (FEPORT)
  • What next for the Consortia Block Exemption?
  • Review of recent developments in shipping alliances
  • How should alliances be regulated?
  • Recent case law and practical impact
  • Global consortia: approaches to consortia outside EU
  • How does competition law work in global alliances and subsidiary services?
11:50 - 12:30 40 mins
Info
Main Conference
Mergers in the Shipping Sector: Where Next?
  • Christa Sys - BNP Paribas Fortis Chair on Transport, Logistics and Ports, Department of Transport and Regional Economics, University of Antwerp
  • Marjorie Holmes - Partner, Reed Smith
  • Review of recent and pending mergers
  • Will there be more mergers in the sector and how will the authorities approach them?
  • Vertical integration into terminals
  • Remedies
  • International trends
  • Practical challenges in merger control including gun jumping
  • Economic perspective
12:30 - 13:30 60 mins
Lunch
13:30 - 14:15 45 mins
Info
Main Conference
Blockchain: What are the Opportunities for the Shipping Sector?
  • Camilla Holtse - Chief Legal Counsel, Head of Competition Compliance, Maersk Line
  • Morten Nissen - Partner, Bird & Bird
  • Use of blockchain in the shipping sector: what does it offer?
  • Blockchain in joint ventures
  • Maersk case study
  • New standardisation initiatives
  • Considerations from a competition law perspective including the potential consequences of the Commission’s technology cases on shipping
14:15 - 15:00 45 mins
Info
Main Conference
State Aid Developments
  • Massimo Merola - Managing Partner, BonelliErede
  • Review of current state aid developments in shipping and ports
  • Implication of recent caselaw on the Spanish shipbuilding case
15:00 - 15:40 40 mins
Info
Main Conference
Cartels Enforcement including Damages Actions
  • Rob Murray - Partner, Mishcon Reya LLP
  • Review of current enforcement actions including DoJ’s investigation
  • Global enforcement including DoJ’s investigation
  • Questions of jurisdiction after Intel 
  • Cartel settlements
  • Follow on damages actions
15:40 - 16:00 20 mins
Afternoon Coffee
16:00 - 16:40 40 mins
Info
Main Conference
Price Signalling and Exchange of Information in the Shipping Sector
  • Kevin Coates - Partner, Covington & Burling LLP
  • Update on the price information case including commitments
  • Exchange of information
  • Practical consequences for compliance
16:40 - 17:20 40 mins
Info
Main Conference
Compliance and Dawn Raids: How Best to Address the Challenges
  • Vincent Power - Partner, A & L Goodbody
  • Dawn raids: what powers do the authorities have?
  • How to prepare your company for a dawn raid
  • How to handle a dawn raid including reputational risks
  • How to design an effective compliance programme for a global business
17:20 - 17:30 10 mins
Chair’s Closing Remarks and Close of Conference