IBC Legal is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
08:30 - 08:45 15 mins
Registration
08:45 - 09:20 35 mins
Breakfast Briefing 1
How to Identify, Investigate and Recover the US$150 Million Proceeds of a “Cunning and Well-Orchestrated Fraud”

It is very rare that Kroll can speak openly about our cases or clients. However, with the permission of our client, we will provide the full story of how we identified, investigated, and helped our client successfully recover from one of the UK’s biggest trading frauds. We will demonstrate how a gang of rogue traders stole over $150m from our client and how Kroll traced the stolen funds around the world using innovative legal processes and investigative techniques. From trucks full of US dollars to antique furniture and rare Ferraris – this presentation will give you a unique insight into the inner workings of a global asset trace. We will also share the latest developments in the case and how the fraudsters’ laundering methodologies have been replicated – on a far bigger scale – in other cases.

  • Nick Matthews - Managing Director, Duff & Phelps
  • Zoe Newman - Managing Director, Kroll
  • James Barker - Senior Director, Business Intelligence and Investigations, Kroll
09:20 - 09:30 10 mins
Registration
09:30 - 09:45 15 mins
Chair's Opening Remarks
  • Ros Prince - Partner, Stephenson Harwood
  • Bernard O'Sullivan - Partner, CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang
09:45 - 10:25 40 mins
View from the Bench
  • Hon Edward Bannister CMG QC - Former Commercial Court Judge, Eastern Caribbean Supreme Court
  • The Honorable Mr Justice David Barniville - Judge, The High Court of Ireland
  • His Honour the Former Deemster David Doyle - Of Counsel at Cains, Former First Deemster and Clerk of the Rolls, High Court Isle of Man
10:25 - 10:55 30 mins
Refreshment Break
10:55 - 11:35 40 mins
Keynote Address
  • Nick Leeson, The Original Rogue Trader
12:15 - 13:25 70 mins
Lunch
13:25 - 14:05 40 mins
Freezing the Un-freezable: Freezing and Enforcing against Unusual Assets

Discussion around the practicalities of freezing unusual assets – cryptocurrencies, art works, livestock, and anything else

  • Peter Bredin - Partner, Dillon Eustace (Ireland)
  • Daniel Barton - Managing Director, Alvarez & Marsal
  • Costas Stamatiou - Partner, Elias Neocleous & Co LLC (Cyprus)
  • Matthias Gstoehl - Partner, Lalive
14:05 - 14:45 40 mins
Keynote
  • Ahi Wheeler - Psychotherapist & Counsellor, Harley Therapy
14:45 - 15:15 30 mins
Refreshment Break
15:15 - 15:55 40 mins
Shades of Grey in Fraud Litigation: How do Courts Approach Fraud Disputes where both the Claimant and the Defendant are Dishonest?

Interesting aspects of the current law on bribery that can be useful in fraud litigation

  • Emmanuel Kaspereit - Partner, Archipel (France)
  • Joshua Bruckerhoff - Partner, Reid Collins Tsai (USA)
  • Duncan Matthews QC - Barrister, 20 Essex Street
  • ben Benedikt König - Partner, König. Rebholz. Zechberger (Liechtenstein)
  • Marco Tulio Venegas - Partner, Von Wobeser & Sierra, SC (Mexico)
15:55 - 16:35 40 mins
4 Continents, 4 Fraud and Corruption Scandals: Lessons for Asset Recovery Specialists
  • Gian Carlo Sessa - Equity Partner, NCTM Studio Legale (Italy)
  • Danny Ong - Partner, Rajah & Tann Singapore LLP (Singapore)
  • Alex Hatanaka - Partner – Litigation, Restructuring and Insolvency, Mattos Filho Advogados (Brazil)
  • Paul Nash - Associate Managing Director, Kroll
16:35 - 16:45 10 mins
Chair's Summation & Close of Day 1
  • Ros Prince - Partner, Stephenson Harwood
  • Bernard O'Sullivan - Partner, CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang
16:45 - 17:15 30 mins
Have I Got Fraud News for You

The session closely follows the format and structure of the popular TV programme, but with a specific fraud theme.

The subject matter will be fraud, fraudsters, and related issues such as asset freezing, money laundering and the like.

  • Caption Round

The panels are shown a photo at the start, and at the end are invited to provide funny captions.

  • Round one - Video Stories

Each team will be shown one sequence of video clips and asked which recent story they believe it relates to.

  • Round Two - Odd One Out

Each team will be shown photos of four people and asked to pick the odd one out.

  • Round Three - Buzzer Round

A picture representing a story will be slowly revealed - the team who thinks they know it buzz in.

  • Round Four - Missing Words

The teams are shown headlines with missing words.

  • Host Matt Peover - Comedy, Writer & Director
17:15 - 19:30 135 mins
Drinks Reception:
19:30 - 22:30 180 mins
Conference Dinner