IBC Legal is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Maria Jaspers

A View from the European Commission

European Commission

Peter Freeman CBE QC (Hon)

Judges’ Roundtable

Competition Appeal Tribunal (CAT)

08:00 - 08:15 15 mins
Registration & Refreshments
08:15 - 08:55 40 mins
Info
InFocus Briefing A
Brexit: Implications for Competition Law
  • Ros Kellaway - Partner, Head of Competition, EU and Trade Group, Eversheds Sutherland
  • Where are we now?
  • How is the CMA preparing for Brexit?
  • How will competition law work during the transitional period?
  • Impact on ongoing cases
  • What will be the future relationship between the CMA and the Commission/NCAs?
  • What is the future of UK merger control?
08:15 - 08:55 40 mins
Info
InFocus Briefing B
State Aid: Update on Current Developments
  • Nicole Robins - Partner and Head of State Aid, Oxera
  • How is the role of economic analysis changing?
  • The growing role for ex post evaluations
09:00 - 09:10 10 mins
Chair’s Welcome and Introduction
  • Prof Richard Whish QC (Hon) - Emeritus Professor of Law, King’s College London
09:10 - 09:50 40 mins
Review of Latest Developments
A View from the European Commission
  • Maria Jaspers - Head of Antitrust Policy and Case Support Unit, DG Competition, European Commission
09:50 - 11:00 70 mins
Info
Review of Latest Developments
Major Events and Policy Issues in the Past Year – An Overview
  • John Ratliff - Partner, Wilmerhale
  • Articles 101, 102 and 106 TFEU
  • Legislative developments (including ECN+ Proposals)
  • European Court cases (including cartel appeals): Coty, Hoffman La Roche, ICAP and others)
  • Commission decisions: Google, International Skating Union, Greek Lignite and others
  • Policy developments
  • Key themes in merger cases
11:00 - 11:20 20 mins
Morning coffee break
11:20 - 12:10 50 mins
Info
Cartels
Cartels: Lessons from Recent Investigations
  • Johan Ysewyn - Partner, Covington & Burling LLP
  • Maria Jaspers - Head of Antitrust Policy and Case Support Unit, DG Competition, European Commission
  • Review of recent Commission investigations and decisions - key points
  • Upcoming cartel policy initiatives
  • The last year at the NCAs
  • Leniency in different jurisdictions
  • Electronic cartels: algorithms - much ado about nothing?
  • HR cartels - relevance for the EU?
  • The last year at the Courts
12:10 - 12:50 40 mins
Info
Cartels
Cartel Settlements and Appeals
  • Elvira Aliende Rodriguez - Partner, Shearman & Sterling
  • Leniency applications
  • The European Commission’s whistleblowing line
  • Recent cartel settlements
  • Hybrid settlements
  • Fora and jurisdiction in cartel appeals
  • Practical issues in cartel appeals
12:50 - 13:50 60 mins
Networking Lunch
13:50 - 14:40 50 mins
Info
Litigation, Private Enforcement & Arbitration
Litigation, Private Enforcement and Arbitration in Competition Law
  • Laurent Geelhand - Partner, Hausfeld
  • Joshua Sherer - Associate General Counsel, Competition, HSBC
  • Anneli Howard - Barrister, Monckton Chambers
  • The development of private enforcement in Europe: latest trends and impact of the Damages Directive and of Brexit
  • How to manage pan-European litigation/practical considerations around multi-jurisdictional litigation
  • Collective redress in the UK (Scooters, Merricks, Trucks) and on the continent
  • Latest UK developments (Vattenfall, BritNed, Intercvhange, arbitration) and on the continent
  • Private enforcement beyond cartel claims
  • Ensuring undertakings compliance programmes are considering the risk of private litigation


14:40 - 15:30 50 mins
Info
Litigation, Private Enforcement & Arbitration
Judges’ Roundtable
  • Peter Freeman CBE QC (Hon) - Chairman, Competition Appeal Tribunal (CAT)
  • Daniel Severinsson - Judge, Patent and Market Court / Stockholm District Court
  • Gerhard Klumpe - Presiding Judge, District Court of Dortmund
  • Moderator: Stefaan Raes - Partner, Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick
  • How are the Judges approaching competition law cases across Europe
  • Practical challenges
  • Use of economic evidence
15:30 - 16:00 30 mins
Info
Litigation, Private Enforcement & Arbitration
Follow on Damages: Economist's Perspective
  • Peter Davis - Senior Vice President, Cornerstone Research
  • Review of current cases from an economics perspective
  • Practical strategies for using economic evidence
16:00 - 16:20 20 mins
Afternoon Refreshments
16:20 - 17:10 50 mins
Info
Dominance, Pricing & Vertical Restraints
Article 102: Principles, Decisions and Practice
  • John Kallaugher - Partner, Latham & Watkins
  • Discriminatory and excessive pricing
  • Exclusionary conduct after Intel: Qualcomm, Google, Lithuanian Railways
  • Gazprom commitments
  • Update on national enforcement
17:10 - 17:55 45 mins
Info
Dominance, Pricing & Vertical Restraints
Vertical Restraints: Review of Recent Developments
  • Andreas Eberhardt - Senior Legal Counsel, Antitrust, Richemont
  • Andreas Reindl - Senior Counsel, Van Bael & Bellis
  • Review of key issues for vertical restraints online including the Coty and ASICS cases
  • The Commission’s enforcement priorities
  • Developments at national level
  • Practical implications of recent cases for vertical agreements
  • The future of the vertical block exemption
17:55 - 18:00 5 mins
Chair’s Closing Commentary and Close of Day One
18:00 - 19:30 90 mins
Info
Networking Drinks Reception
08:00 - 08:15

Registration & Refreshments

More
Showing of Streams
09:00 - 09:10
Info

Chair’s Welcome and Introduction

  • Prof Richard Whish QC (Hon) - Emeritus Professor of Law, King’s College London
More
Showing of Streams
11:00 - 11:20

Morning coffee break

More
Showing of Streams
12:50 - 13:50

Networking Lunch

More
Showing of Streams
16:00 - 16:20

Afternoon Refreshments

More
Showing of Streams
17:55 - 18:00
Chair’s Closing Commentary and Close of Day One

Chair’s Closing Commentary and Close of Day One

More
18:00 - 19:30
Info

Networking Drinks Reception

More