IBC Legal is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Thomas Kramler

The Commission’s Digital Single Market Strategy and Competition Law

European Commission

08:30 - 09:00 30 mins
Registration & Refreshments
09:00 - 09:15 15 mins
Chair’s Welcome and Introduction
  • Alec Burnside - Partner, Dechert
09:15 - 10:00 45 mins
Info
Focus Day
The Commission’s Digital Single Market Strategy and Competition Law
  • Thomas Kramler - Head of the Digital Single Market Task Force, DG Competition, European Commission
  • Review of current priorities
10:00 - 10:50 50 mins
Info
Focus Day
Big Data, Privacy and Consumer Law: The Role of Non-Price Factors in Competition Law
  • Agustín Reyna - Chief Competition Advisor, BEUC
  • Antonio Capobianco - Senior Competition Law Expert, OECD
  • Anna Colaps - Policy Assistant to the Supervisor, European Data Protection Supervisor
  • Big data for competition law: applying old rules to new circumstances
  • Big data as a barrier to entry
  • Big data and excessive pricing
  • Consumer protection and data protection after GDPR
  • Joined up enforcement of competition, privacy and consumer laws
  • Review of current investigations and German Facebook case
10:50 - 11:10 20 mins
Morning Coffee Break
11:10 - 11:50 40 mins
Info
Focus Day
Disruptive Innovation
  • Paolo Palmigiano - General Counsel and Chief Compliance Officer – EMEA; Chairman, Sumitomo Electric Industries; Association of European In-House Competition Lawyers
  • Karen Jelgerhuis Swildens - Legal and Competition Counsel, Booking.com International B.V.
  • Nicola Mazzarotto - Partner, Global Head of Economics, KPMG
  • The challenges of sharing economy for competition law
  • How are competition authorities reacting to the new challenges?
  • Implications for mergers and abuses of dominance
  • Key issue from an economic perspective
  • Practical implications
11:50 - 12:50 60 mins
Info
Focus Day
Regulating the Digital Economy: Are the Old Tools Fit for the New World?
  • Moderator: Thomas Höppner - Partner, Hausfeld
  • Riccardo Falconi - Legal Director Western & Southern Europe + EU Legal Affairs + EMEA Antitrust, Uber
  • Kostas Rossoglou - Head of EU Public Policy, Yelp Inc.
  • Ief Daems - Legal Director Antitrust, Cisco
  • Richard Stables - CEO, Kelkoo
  • Freek Bruggert - Senior Specialist Official, Authority for Consumers & Markets (ACM)
  • How should the digital economy be regulated?
  • Is competition law sufficient to regulate the digital sphere?
  • Does it make sense to differentiate between digital and bricks and mortar for regulation?
  • The role of self-regulation
  • What lessons can be learnt from the Google case, Bayer/ Monsanto and Apple / Shazam mergers?
12:50 - 13:50 60 mins
Networking Lunch
13:50 - 14:35 45 mins
Info
Focus Day
Artificial Intelligence, Machine Learning and Algorithmic Cartels
  • Sebastian Janka - Associated Partner, Noerr
  • Artificial intelligence and collusive cartels
  • The role of algorithms in individual pricing and price discrimination
  • Information exchange in the digital era
14:35 - 15:25 50 mins
Info
Focus Day
Online Selling, the E-Commerce Sector Enquiry and the New Geo-blocking Regulation
  • Laurence Bary - Partner, Dechert
  • Eva Krogh - Senior Corporate Counsel - EMEA Legal, Veritas Technologies (UK) Limited
  • Werner Stengg - Head of Unit, E-commerce and Platforms, DG Connect, European Commission
  • Emma Trogen - Director Legal Affairs, Cosmetics Europe
  • Samuel Laurinkari - Head of EU Affairs, eBay Inc
  • Where are we after the e-Commerce Sector Enquiry?
  • Review of the Geo-blocking Regulation
  • MFN parity clauses
  • Selective distribution after Coty and ASICS 
  • Practical consequences for online distribution
15:25 - 15:45 20 mins
Afternoon coffee break
15:45 - 16:30 45 mins
Info
Focus Day
Private Enforcement of Competition Law in the Digital Sphere
  • Thomas Höppner - Partner, Hausfeld
  • Will there be a surge of follow on litigation after Google?
  • Opportunities and risks
  • Choosing a forum
  • Calculation of damages
  • Appeals and settlements
16:30 - 17:15 45 mins
Info
Focus Day
Review of Recent Investigations into Online Advertising Sector
  • Laurence Bary - Partner, Dechert
  • Review of French and German study into the online advertising sector
  • Practical findings
  • Standard setting and market powers, gating
  • Abuse of dominance
17:15 - 17:25 10 mins
Chair’s Closing Remarks and Close of Focus Day
19:00 - 21:00 120 mins
Info
Asters Reception

Asters would like to invite you to a drinks and canapes reception on the occasion of the opening of the firm’s representative office in Brussels, and as a thank you to our clients, colleagues, and friends. The reception will be held in association with the KNect365 Comp Law team hosting the 27th Advanced EU Competition Law Brussels Conference 2018.

We hope you will be able to join us for what promises to be a fun and informative evening.

Please join us at:
l’Esterel, Le Plaza Hotel Brussels
Boulevard Adolphe Max 118-126, 1000 Bruxelles, Belgium


Limited spaces - please RSVP ayo.fagbohun@informa.com should you wish to attend.